Workshop για την Αρχιτεκτονική και Γαστρονομία
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ψυχούλης (Εικαστικός / Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
Η αρχιτεκτονική και η μαγειρική αντί να βασίζονται στη σκέψη για τα πράγματα, βασίζονται στη σκέψη διαμέσου αυτών. Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο τεχνών είναι ότι και οι δύο μπορούν να «σκέφτονται με» ή να «σκέφτονται σχετικά». Για παράδειγμα, η διάκριση μεταξύ της σκέψης για την αρχιτεκτονική και της σκέψης εντός της αρχιτεκτονικής είναι η ίδια με αυτήν που υπάρχει μεταξύ της σκέψης για τα υλικά και της σκέψης διαμέσου των υλικών. - Marco Frascari, Meditations on Cuisine and Architecture
Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Greg Lynn έχει να πει κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για τους τρεις διαφορετικούς τρόπους που μπορείς να αναμείξεις τα διαφορετικά στοιχεία στην μαγειρική. Πρώτα είναι το χτύπημα ή το ανακάτεμα των ομογενών υλικών σε ένα καινούργιο ομοιόμορφο συστατικό (αλάτι, μαγιά, νερό και αλεύρι γίνονται ζύμη). Δεύτερος τρόπος είναι η ανάμειξη διαφορετικών συστατικών σε ένα μίγμα στο οποίο τα στοιχεία διακρίνονται και τα γεύεσαι ξεχωριστά (αγγούρι, τομάτα, αλάτι, πιπέρι, λάδι, ξύδι και μαρούλι γίνονται ένα μπολ σαλάτας). Ο τρίτος τρόπος είναι το δίπλωμα, η απαλή ανάμειξη διαφορετικών συστατικών χωρίς ανακάτεμα ή χτύπημα με τέτοιο τρόπο ώστε τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά των συστατικών να διατηρούνται αν και δημιουργούν ένα νέο συστατικό. Αυτοί οι τρόποι που διαχειρίζεται κανείς ακατέργαστα υλικά μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στην αρχιτεκτονική εάν απλώς σκεφτείς ένα κτίριο σαν ένα γεύμα. - Dennis Hambeukers, The Architecture of Sushi & the Sushi of Architecture
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το εργαστήριο ερευνά τις σχέσεις Αρχιτεκτονικής και Γαστρονομίας.
Στην πρωταρχική ανάγκη, τη συνδεδεμένη με την ρίζα της ανθρώπινης ύπαρξης για «στέγη και τροφή», το χτίσιμο και το μαγείρεμα έγιναν μεταποιώντας τις πρώτες ύλες που συνελέγησαν από τη φύση. Οι συγγένεια μεταξύ της παρασκευής ενός φαγητού και της κατασκευής ενός κτιρίου έγινε αντικείμενο στοχασμού για τους αρχιτέκτονες διαφορετικών χρονικών περιόδων ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές διασήμων σεφ στην Αρχιτεκτονική, τόσο για να προσδώσουν κύρος στην τέχνη τους σε εποχές που κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο όσο και για να αντλήσουν παραδείγματα από ένα πεδίο που συνηθίζει να συναρτά υλικά με λιγότερο εφήμερο τρόπο απ’ ότι η γαστρονομία.
Η «σκέψη διαμέσου των υλικών» αποτελεί τον πυρήνα αυτού του τριήμερου εργαστηρίου.
Μετατοπίζοντας τον πειραματισμό από την αρχιτεκτονική στο πεδίο της μαγειρικής, σε μια απόπειρα διερεύνησης της συμμετρίας των εννοιών, των κριτηρίων και της αντίληψης μεταξύ των δύο τεχνών, οι συμμετέχοντες, αντί να δουλέψουν πάνω στη σχεδιαστική πρόταση ενός κτίσματος, καλούνται να επινοήσουν και να υλοποιήσουν μια νέα συνταγή παρασκευής ενός γεύματος.
Το εργαστήριο ξεκινά από την κατασκευή ενός θεωρητικού υποστρώματος για να περάσει γρήγορα σε εργαστηριακό επίπεδο, στην διαχείριση των υλικών σε κλίμακα 1:1, εκεί που κάθε ενέργεια δημιουργεί λεπτές αποχρώσεις, αντιληπτές γευστικά και αφομοιώσιμες με απόλυτα σωματικό τρόπο.
Ο ΧΩΡΟΣ
Το workshop θα πραγματοποιηθεί στο Cookery Club «Μαθήματα Μαγειρικής», Λεωφόρος Βουλιαγμένης 299, Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό), 1ος όροφος, τηλ: 210 9882378
Ο ΧΡΟΝΟΣ
Η διάρκεια του workshop είναι τριήμερη, 14 – 16 Μαρτίου 2014, Παρασκευή & Σάββατο 10:00 - 18:00, Κυριακή 10:00 – 19:00
Την Κυριακή στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των εργασιών η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής και συγγενικών από άποψη αντικειμένου σχολών (Καλών Τεχνών, σχολών σχεδιασμού κλπ.) αλλά και πτυχιούχοι αυτών των κλάδων. Απαραίτητο είναι οι υποψήφιοι να διαθέτουν φορητό υπολογιστή και στοιχειώδεις γνώσεις μαγειρικής.
ΤΟ ΘΕΜΑ
M.U.S.H. ROOMS * / ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
* Multi Users Shared Hallucinations Rooms
Η τριήμερη έρευνα για τις σχέσεις Αρχιτεκτονική και Γαστρονομίας θα εστιάσει στις Ελληνικές ποικιλίες μανιταριών, τις ιδιότητές τους και τους τρόπους επεξεργασίας τους.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 14/3 – ΤΗΕ KNOWLEDGE OF ASSETS
10:00 Έναρξη
10:30 «Το κτίριο σαν ένα γεύμα», Εισήγηση από τον Αλέξανδρο Ψυχούλη.
11:30 Διάλειμμα
12:00 «Τρόποι επεξεργασίας και μαγειρέματος των μανιταριών. Εισήγηση από τον Nίκο Μακρυμίχαλο.
13:30 Πρόχειρο γεύμα
14:30 «Τα μανιτάρια». Παρουσίαση βασικών υλικών εργασίας. Εισήγηση από τον Λευτέρη Λαχουβάρη, ιδρυτή & καλλιεργητή μανιταριών της εταιρείας ΔΙΡΦΥΣ.
15:30 – 18:00 Ορισμός ομάδων, Διαδικτυακή έρευνα.
Σάββατο 15/3 – THE RESEARCH ON MATERIALS
10:00 – 13:30 Έρευνα και συνεργασίες των ομάδων με τους διδάσκοντες του εργαστηρίου.
14:00 Πρόχειρο γεύμα
15:00 – 18:00 Συνέχεια των συνεργασιών και σύντομες παρουσιάσεις των ιδεών.
Κυριακή 16/3 – THE ARCHITECTURE OF FOOD
10:00 Οριστικοποίηση των ιδεών και εργαστηριακή έρευνα.
14:00 Πρόχειρο Γεύμα
15:00 Προετοιμασία και υλοποίηση της τελικής ιδέας
19:00 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων και δοκιμή. (Ανοιχτά στο κοινό)
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το κόστος συμμετοχής για τις τρεις ημέρες είναι 110 Ευρώ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να δηλώσετε συμμετοχή, κάντε την εγγραφή σας ηλεκτρονικά στο www.mathimatamageirikis.gr (συμπληρώνετε τον χώρο δραστηριοποίησης ή φοίτησης στο πεδίο Επάγγελμα) ή τηλεφωνικά στο 2109882378.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την κράτησή σας η πληρωμή με paypal, web banking ή κατάθεση σε τράπεζα εντός 3 ημερών από την κράτησή σας.
Με την συμπλήρωση των πρώτων 20 θέσεων τα στοιχεία σας μπαίνουν σε λίστα προτεραιότητας για το επόμενο Workshop για την αρχιτεκτονική και τη γαστρονομία.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.