ΨΑΧΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ;
BLOG - Μαθήματα Μαγειρικής
BLOG
BLOG
Easy busy menu
Ίσως από τις πιο υγιεινές λύσεις για μεσημεριανό και βραδινό, χειμώνα και καλοκαίρι, κυρίως ή συνοδευτικό, το ρύζι είναι παντός καιρού. Χωρίς να προσθέτει θερμίδες και περιττά λιπαρά, κάνει την ζωή μας σαφέστατα πιο γευστική… και πιο χορτάτη!
Food Crisis - Ιδέες & Μυστικά στο τραπέζι της κρίσης
Μπορεί η οικονομική κρίση να έφτασε και στο κατώφλι μας, όμως σαν γνήσιοι λάτρεις της μαγειρικής, είναι επιτακτικό -προς δική μας τέρψη- να επωφεληθούμε από αυτήν στο μέγιστο. Αναζητούμε λοιπόν τρόπους να διατηρήσουμε τα gourmet ένστικτά μας, ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς.
Ethnic Asian Προϊόντα
Ασιάτικο φαγητό δεν είναι μόνο το κινέζικο. Μάλιστα, η συνεισφορά των υπόλοιπων χωρών σε υψηλής ποιότητας προϊόντα είναι ιδιαιτέρως σημαντική και πολύ… νόστιμη. Διαλέξαμε μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της Ασίας και σας τα παρουσιάζουμε. Μπορείτε να τα ανακαλύψετε στο delicatessen τμήμα μεγάλων supermarkets ή σε εξειδικευμένα καταστήματα ασιατικών προϊόντων. Η χρήση τους και μόνο θα χαρίσει πλούτο σε ότι και αν αποφασίσετε να μαγειρέψετε!
Sustainable table-Η νέα μόδα των gourmets
Εξελίχθηκε γρήγορα σε hobby των gourmets, το Sustainable Table αποτελεί την στροφή προς μία διατροφή που πάνω απ’ όλα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αναδεικνύοντας τον εαυτό της σε σήμα κατατεθέν της σύγχρονης ζωής. Ειδικοί οδηγοί, dinner set guides και interactive sites προωθούν τους μικροπαραγωγούς κάθε περιοχής μέσα από δωρεάν χάρτες, επιμένοντας εποχικά και παροτρύνοντας τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από αβέβαιες τροφές.
Εργαλεία για το καθάρισμα των ψαριών!
Θα θέλαμε να τρώμε ψάρια πιο συχνά, όμως και μόνο που πρέπει να τα καθαρίσουμε μας πιάνει ένας πανικός. Αν και τα περισσότερα ιχθυοπωλεία, σας τα παραδίδουν έτοιμα και καθαρισμένα, τίποτα δεν συγκρίνετε με την γνώση που κερδίζετε! Και αν σας λέγαμε πως με τα σωστά εργαλεία, το καθάρισμά τους μπορεί είναι υπόθεση λίγων λεπτών? Παρακάτω θα βρείτε τα πιο σημαντικά εργαλεία για τον καθαρισμό, την απολέπιση, το φιλετάρισμα και το ψήσιμό τους.
Crash Test Σοκολάτες
ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ BITTER ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ
Πικρή, αλλά μου αρέσει... Τί κάνει μία bitter σοκολάτα τόσο καλή? Επιλέξαμε τις καλύτερες σοκολάτες και σας μεταφέρουμε τα αποτελέσματα της γευσιγνωσίας. Μάθετε πώς να τις συνδυάζετε με αποστάγματα, cocktails ή με άλλα συμπληρωματικά εδέσματα!
Winter Warmers Cocktails
Μας ζεσταίνουν τον χειμώνα, αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση μέθης και ένα χουζούρεμα από αυτά που δε θέλουμε να τελειώνουν. Ποτά- ροφήματα που σερβίρονται παραδοσιακά σε κούπες και πίνονται ιδιαίτερα τις κρύες μέρες.
Gastronomy & Ecology
Πώς η σύγχρονη οικολογική γεωργία μπορεί να δώσει μία διαφορετική διάσταση στη γαστρονομία? Φαίνεται πως η εποχή μας πλέον στρέφεται σε πιο ποιοτικούς τρόπους παραγωγής τροφίμων με διαφορετικές πρακτικές που σε κάθε περίπτωση ωφελούν το καθημερινό μας τραπέζι! Μία τομάτα πλέον μπορεί να μυρίζει σαν αυθεντική τσαμπάτη,ζουμερή, καλοκαιρινή ώριμη τομάτα, ενώ παράλληλα διατηρεί όλες τις βιταμίνες της!
Ξύδι
Ο Προφήτης Μωχάμεντ, πίστευε πως το ξύδι είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά του φαγητού, ενώ ο Λόρδος Βύρωνας συνήθιζε να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ξυδιού για να διατηρήσει το χρώμα του προσώπου του λευκό!
Μέλι
«Χρειάζεται τα μεν έσωθεν του σώματος να διαβρέχονται δια μέλιτος, τα δε έξωθεν δι’ ελαίου» έλεγε ο Δημόκριτος τον 5ο αιώνα Π.Χ, πατέρας της ατομικής θεωρίας, ο οποίος έζησε 107 χρόνια. Ο Θεός Ζευς μεγάλωσε, σύμφωνα με την μυθολογία μας, με μέλι από τις μέλισσες της Ίδης και γάλα από την κατσίκα Αμάλθεια. Το βιβλίο της ζωής των Ινδών, οι περίφημες Βεδές, αναφέρει πως ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει 500 χρόνια με δίαιτα βασισμένη στο μέλι και το γάλα.
Interior Design
Νέες τάσεις κάθε χρόνο εμφανίζονται στον σχεδιασμό των επισιτιστικών χώρων, επηρεάζοντας την παγκόσμια αγορά από την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο και τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να μένει ανεπηρέαστη και η Ελλάδα. Στο κείμενο που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε τον τρόπο που λειτουργεί το design ενός χώρου εστίασης (εστιατόριο, καφέ-μπαρ) και τις απόψεις πετυχημένων designers και συμβούλων.
Παραδοσιακές Συνταγές του Αιγαίου
Παραδοσιακές Συνταγές του Αιγαίου
Λίλα Καραποστόλη
"Στα μικροκλίματα του Αιγαίου χρωστάμε τις πρώτες συνθέσεις υλικών που κατέληξαν σε συνταγές"- Andrew Dalby
Βελουτέ μανιταριών με κρουτόν χαρουπόψωμου και καρύδι
Αυτήν την εβδομάδα η συνταγή μας κλείνει το φθινόπωρο και καλωσορίζει τον χειμώνα με ιδιαίτερα υλικά αμιγώς ελληνικά δια χειρός του Chef Δημήτρη Δημητριάδη από το Cibus της Αίγλης Ζαπείου. Μία υπέροχη σούπα γεμάτη αρώματα δάσους και χειμωνιάτικες γεύσεις, η βελουτέ μανιταριών με κρουτόν χαρουπόψωμου και καρύδι, είναι η συνταγή της εβδομάδας από τον Chef Δημήτρη Δημητριάδη.
Μεσογειακή ψαρόσουπα με πετρόψαρα
Βρισκόμαστε στα μέσα του Χειμώνα με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα σε έξαρση. Λίγο πριν την Τσικνοπέμπτη, αλλά και λίγο μετά αποτασσόμαστε την κρεατολαγνική μας διάθεση με ένα πιάτο γεμάτο χειμωνιάτικες γεύσεις. Μια ζεστή ψαρόσουπα θα μας αναζωογονήσει, χαρίζοντας βιταμίνες και πολλές θρεπτικές ουσίες από τα νόστιμα πετρόψαρα.
Ψαρόσουπα με κοκκινόψαρο & σαλάτα
Σας δίνουμε τη συνταγή για να απολαύσετε ζεστή ψαρόσουπα τις κρύες νύχτες του χειμώνα...
Τσουβράς (ντοματόσουπα, Τήλος)
Η δημιουργικότητα των γιαγιάδων μας ξεπερνάει κάθε φαντασία των Ελλήνων Chef συνυπολογίζοντας την εργασία τους σε ανεπιτήδευτες κουζίνες, παλαιωμένα μέσα και πενιχρά υλικά. Ακριβώς αυτή η δυσκολία γέννησε όμως τις καλύτερες συνταγές γεμάτες αγάπη, άρωμα και πολύ μεράκι. Η αυθεντική γκασπάτσο λοιπόν δικαιωματικά ανήκει στην Τήλο με τον Τσουβρά.
Τραχανάς ξινός μανιταριών με μάγουλα χοιρινού κονφί
Πώς ελληνικά προϊόντα μπορούν να μετατραπούν στις πιο gourmet συνταγές! Εξαιρετικός τραχανάς σιγομαγειρεμένος με μάγουλα χοιρινού...
Καλοκαιρινή cocotte λαχανικών Προβενσάλ
Μια νόστιμη συνταγή για τα καλοκαιρινά μας γεύματα... Μαγειρεύουμε λαχανικά μέσα σε σκεύος cocotte για να σημιουργήσουμε ξεχωριστές απολαύσεις...
Φασολάδα κόκκινη με τομάτα, καρότο και σέλινο
Αμιγώς χειμωνιάτικο φαγητό για να μας ζεσταίνει τις κρύες ημέρες... Συνταγή που θα μας θυμίσει γεύση...μαμάς!
Δροσερή τοματόσουπα με αβοκάντο και φρέσκια ρίγανη
Ποιός είπε ότι οι σούπες δεν τρώγονται και καλοκαίρι; Σας δίνουμε τη συνταγή για μια δροσερή τοματόσουπα με αβοκάντο και ρίγανη!
Waterzooi λαχανικών με μανιτάρια
To Waterzooi είναι το στιφάδο του Βελγίου. Το αυθεντικό πιάτο είναι με ψάρι, αλλά πολύ συνηθισμένο είναι και με κοτόπουλο. Εμείς φεύγουμε από τα τετριμμένα και το φτιάχνουμε με μανιτάρια!
Σούπα αυγολέμονο και κρύα σαλάτα λαχανικών με ψάρι
Φτιάχνουμε αγαπημένες σούπες με ψάρι για τις χειμωνιάτικες ημέρες... Εδώ θα βρείτε μια συνταγή με σούπα αυγολέμονο, ψάρι και λαχανικά! Όλες οι θρεπτικές ουσίες σε ένα πιάτο...
Ρεβυθάδα στο Σκούνταβλο (Πάρος)
Συνταγή από την Πάρο. Ένα πιάτο που το μαγειρεύουν τα Σαββατόβραδα και στις νηστείες, αλλά είναι τόσο νόστιμο που μπορείς να το απολαύσεις όποτε θες!
Kahlua Port Royal
Φτιάχνουμε δροσιστικά Cocktails για να κεράσουμε τους φίλους μας τα ζεστά βράδiα του καλοκαιριού!
Αχλάδια Ζαχαράτα (Αμοργός)
Μια Συνταγή από την Αμοργό για υπέροχα ζαχαροτά αχλάδια! Μια συνταγή της Λίλας Καραποστόλη από τις "Παραδοσιακές Γεύσεις του Αιγαίου".
Fondant Σοκολάτας
Η σοκολάτα είναι ένα από τα αγσπημένα μας γλυκά! Έτσι κι εμείς σας δίνουμε μια συνταγή για να απολαύσετε τη σοκολάτα στο μεγαλείο της...
Μους Γιαούρτι με ανανά και ακτινίδιο
Ελαφρύ επιδόρπιο για να μας δροσίσει στις ανοιξιάτικες ζέστες...
Κέικ Λαδιού
Φτιάχνουμε Κέικ Λαδιού για να συνοδεύουμε τον πρωινό μας καφέ ή/και τσάι... Ιδανικό κολατσιό για τους μικρούς μας φίλους!
Royal Icing
Μια ιδιαίτερη συνταγή για να φτιάξετε την κρέμα που θα χρειαστείτε για να δικοσμήσετε τις τούρτες σας με μοναδικό τρόπο!